Prażone pestki z sosem sojowym

składniki

½ szklanki ziaren słonecznika
½ szklanki ziaren dyni
2-3 łyżki sosu sojowego

Zobaczcie nasz przepis na prażone pestki z sosem sojowym! Myślicie, że go nie potrzebujecie? Przeczytajcie naszą wskazówkę dotyczącą prażenia, a przekonacie się, że czasami najprostsze z pozoru czynności są tymi… najtrudniejszymi. Jeśli lubicie pochrupać, ten przepis na stałe zagości w Waszych kulinarnych notatnikach. Pestki dyni i słonecznika z dodatkiem słonej glazury z sosu sojowego będą pysznym dodatkiem do sałatek, zup czy przekąsek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Następnie na blachę wyłożoną papierem wykładamy pestki słonecznika i dyni. Prażymy 7-10 minut. Od razu po wyjęciu mieszamy pestki z sosem sojowym. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

WSKAZÓWKA:

Ten przepis wydaje się być bardzo prosty, ale zazwyczaj prażymy pestki źle. Przyjęło się, że najlepiej praży się je na patelni, ale wtedy nie prażymy ich równomiernie, tylko przypiekamy z jednej strony. Sposób z prażeniem ich w piekarniku jest dużo łatwiejszy, szybszy i sprawia, że ziarna oraz orzechy prażone są równomiernie (ponieważ równomiernie podgrzewamy tłuszcz w nich zawarty).

Trzeba jednak uważać, żeby ich nie spalić, bo sam proces jest bardzo szybki i wystarczy przytrzymać je o minutę za długo, aby czuć było spaleniznę. Ważne jest, aby prażyć podobnej wielkości orzechy albo ich konkretny rodzaj. Spokojnie można wymieszać pestki słonecznika z pestkami dyni, ale orzechy włoskie, laskowe czy migdały najlepiej prażyć osobno (są różnej wielkości i różnie będą się prażyć).

Orzechy i ziarna po wyjęciu z piekarnika są nadal gorące. Wymieszanie ich z sosem sojowym sprawia, że zyskują słoną glazurę i nadal są chrupiące. Tak przygotowane orzechy i pestki można potem użyć do przekąsek, sałatek czy zup.

udostępnij

PRODUKT Z PRZEPISU

PESTKI DYNI

Pestki z dyni to niezwykle smaczna przekąska, która zachwyca swoim delikatnym słodkim smakiem, przywodzącym na myśl orzechy. Charakteryzują się zielona barwą. Można spożywać je na surowo bądź po uprażeniu. Zawierają błonnik pokarmowy, który zmniejsza uczucie głodu oraz usprawnia pracę układu pokarmowego. Jest dobrym źródłem białka. Charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych oraz witamin:

  • magnez,
  • cynk,
  • żelazo,
  • witamina E,
  • witamina B3 (niacyna)
  • oraz kwas foliowy.

Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, będącego
symbolem kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ten
wyjątkowy i niepowtarzalny smak

Logo-Levant-2022

LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601

Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000537244  NIP 7792427113  REGON 360519750
Kapitał zakładowy 20 000 000 zł

© 2024 LEVANT Foods Sp. z o.o.