Pieczone frytki z batatów z majonezem z harissą

składniki

2-3 bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól do smaku
2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżki harissy Jasmeen
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
opcjonalnie: do posypania świeża kolendra i szczypior

Ten przepis na frytki z batatów rozpali Wasz apetyt na więcej! Połączenie słodkich, pieczonych batatów z aromatyczną mieszanką ziół, to dopiero pierwszy krok do zakochania się na nowo we frytkach. Prawdziwym kluczem tego dania jest oryginalny sos z dodatkiem harissy, którego pikantny smak zachwyci nawet największych sceptyków ostrych smaków w kuchni. Odpalcie piekarniki i przygotujcie przepyszne frytki z sosem według przepisu naszej ambasadorki Samar Khanafer!

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy, kroimy w podłużne paski, a następnie przekładamy do dużej miski z zimną wodą na 30 minut. W międzyczasie robimy sos: mieszamy majonez, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i kolendrę. Całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Frytki z batatów odcedzamy i porządnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie dobrze smarujemy oliwą z oliwek. Przyprawy mieszamy z mąką kukurydzianą, a następnie tę mieszankę z batatami. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy frytki na drugą stronę. Pieczemy kolejne 15 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, z sosem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

udostępnij

PRODUKT Z PRZEPISU

JASMEEN HARISSA 210 g

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chili, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu. To bardzo ostra przyprawa, którą możemy złagodzić dodając nieco oliwy. Harissa jest niezbędna w kuchni orientalnej, gdzie ma bardzo wszechstronne zastosowanie – urozmaica potrawy z kaszy kuskus, makarony, zupy i kanapki.

Skład: ostra papryka (87%), sól, substancja zagęszczająca: guma ksantonowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu.

Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, będącego
symbolem kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ten
wyjątkowy i niepowtarzalny smak

Logo-Levant-2022

LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601

Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000537244  NIP 7792427113  REGON 360519750
Kapitał zakładowy 20 000 000 zł

© 2024 LEVANT Foods Sp. z o.o.