Libańska pizza Lahm bi Ajeen

składniki

1 saszetka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
700 g mąki pszennej
400 ml wody
300 g mielonej baraniny lub wołowiny
1-2 większe pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszce
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka świeżej mięty
1 łyżka harissy Jasmeen
1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich Jasmeen
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
ayran Jasmeen
2-3 cytryny

Klasykę każdy zna, bo chyba nie ma tutaj nikogo, kto nie jadł włoskiej pizzy! Ale co z tą… bliskowschodnią? Libańska pizza Lahm bi Ajeen z mięsem wołowym i pomidorami, z dodatkiem harissy i ziół, podawana z ayranem, to bliskowschodnia propozycja, której po prostu musicie spróbować! Rozkoszujcie się jej niezwykłym smakiem, a to wie, może w międzyczasie ta pizza stanie się Waszą ulubioną?

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przesiewamy ⅓ szklanki mąki. Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. Następnie robimy zagłębienie w suchych składnikach i niewielką strużką zaczynamy wlewać ciepłą wodę, po czym całość zagniatamy przez 5 minut, podsypując pozostałą mąką w razie potrzeby, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Pomidory, cebulę i zioła blendujemy. Wszystkie składniki mieszamy z mięsem, harissą i przyprawiamy na jednolitą, nieco rzadką masę, a potem formujemy z ciasta niewielkie kuleczki (8-12 sztuk, w zależności od wielkości), które następnie cienko rozwałkowujemy i nakładamy na nie mięso.

Pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 10-12 minut, aż ciasto będzie miało rumiane brzegi, a mięso się upiecze. Podajemy ciepłe, obficie skropione sokiem z cytryny. Do picia możemy podać ayran.

Życzymy Wam smacznego, bo bez wątpienia takie będzie!

udostępnij

PRODUKT Z PRZEPISU

7 przypraw

Lekko pikantna korzenna mieszanka przypraw dająca potrawom niezwykły aromat i smak Bliskiego Wschodu. Stosowana do przyprawiania i marynowania mięs, a także ryb i owoców morza.

Jest doskonałym dodatkiem do:

  • mięs i warzyw z grilla,
  • potraw wegańskich, np. kotlecików,
  • do wzbogacenia smaku sosów, gulaszy, zup, itp.

Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, będącego
symbolem kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ten
wyjątkowy i niepowtarzalny smak

Logo-Levant-2022

LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601

Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000537244  NIP 7792427113  REGON 360519750
Kapitał zakładowy 20 000 000 zł

© 2024 LEVANT Foods Sp. z o.o.