Hummus z falafelem i sezonową sałatką

składniki

1 opakowanie mieszanki falafel Jasmeen
250 ml ciepłej wody
olej ryżowy do smażenia

1 opakowanie hummusu Jasmeen
2-3 łyżki tahini Jasmeen
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
1 ząbek czosnku
sól do smaku

1 opakowanie mixu sałat
½ pęczka kolendry
½ fenkułu
⅓ granatu
⅓ szklanki oliwy z oliwek
⅓ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka melasy z granatów Jasmeen
sól do smaku

Do podania:
oliwa z oliwek
½ pęczka mięty
kilka listków bazylii (opcjonalnie)

Potrzebna będzie:
maszynka do falafela (opcjonalnie) oraz szatkownica

Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O twórców humusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie humusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie. Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Hummus doprawiamy tahini, sokiem z cytryny, siedmioma przyprawami libańskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie przygotowujemy falafel według instrukcji na opakowaniu. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze części, dodajemy porwane zioła oraz pokrojonego na szatkownicy fenkuła oraz granat. Mieszamy dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, melasę i sól. Na talerz wykładamy hummus, następnie na środek układamy sałatę oraz 3-4 falafele. Smacznego!

udostępnij

PRODUKT Z PRZEPISU

JASMEEN HUMMUS Z TAHINĄ 380 g

Ciecierzyca = inaczej groch włoski. Pasta z ciecierzycy z kremem sezamowym nazywana HUMMUS/Hommos to przystawka kuchni arabskiej. Może być stosowana na zimno jako dip np. do pieczywa (najlepiej smakuje z chlebem typu pita), surowych warzyw. Zyskuje na smaku po dodaniu odrobiny soku z cytryny i oliwy, można dodać zmiażdżony czosnek bądź pietruszkę.

Skład: woda, cieciorka (24%), pasta sezamowa (8%), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, będącego
symbolem kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ten
wyjątkowy i niepowtarzalny smak

Logo-Levant-2022

LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601

Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS 0000537244  NIP 7792427113  REGON 360519750
Kapitał zakładowy 20 000 000 zł

© 2024 LEVANT Foods Sp. z o.o.