Jajka po turecku na Labneh z masłem i harissą

składniki

400 g labneh Jasmeen
2 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
sól do smaku
100 g masła
2 łyżki harissy Jasmeen
½ łyżeczki kuminu i kolendry
4 jajka z wolnego wybiegu
do podania: pieczywo, świeże zioła
opcjonalnie: pieczona dynia lub pieczony bakłażan

Był czas na jajka po benedyktyńsku, był czas na szakszukę, jednak teraz przyszła pora na jajka po turecku na labneh z masłem z harissą! Jeśli szukacie wyjątkowych przepisów na pyszne śniadanie, ten ma szansę stać się Waszym ulubionym. Doprawiony czosnkiem i cytryną serek labneh, roztopione masło z dodatkiem pikantnej harissy, jajka w koszulce z płynnym żółtkiem i świeże pieczywo. Czy to danie mogłoby być lepsze? Nie ma szans, bo już jest doskonałe!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Labneh mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na patelni rozpuszczamy masło z harissą, kolendrą i kuminem.

Następnie przygotowujemy jajka w koszulkach na patelni (jest to zdecydowanie łatwiejszy przepis, niż ten z użyciem garnka). Na patelnię wlewamy wodę (do poziomu 2-3 cm), dosypujemy niewielką ilość soli i wlewamy 2-3 łyżki octu winnego. Do gorącej, ale nie wrzącej wody, rozbijamy zimne jajko i gotujemy 1-2 minut pod przykryciem.

Labneh wykładamy na dwa głębsze talerze. Do każdej porcji dajemy 2 jajka w koszulce, całość polewamy masłem z harissą, a na koniec posypujemy ulubionymi ziołami. Podajemy z pieczywem.

Ten przepis można również zrobić w wersji 100% roślinnej. Zamiast labneh/jogurtu greckiego i masła można użyć ich roślinnych zamienników, zaś zamiast jajek upiec bakłażana lub dynię skropioną oliwą z oliwek i przyprawioną ulubionymi ziołami. Smacznego!

udostępnij

PRODUKT Z PRZEPISU

Labneh

Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Możecie go podawać np. z:

  • kanapkami,
  • sałatkami,
  • pieczonymi warzywami,
  • bowlami,
  • zupami kremami,
  • pieczywem, pitą, krakersami,
  • naleśnikami, placuszkami, racuchami,
  • zielonym lub czerwonym pesto,
  • oliwą.

Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, będącego
symbolem kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ten
wyjątkowy i niepowtarzalny smak

Logo-Levant-2022

LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601

Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
KRS 0000537244 
NIP 7792427113 
REGON 360519750
Kapitał zakładowy 20 000 000 zł

© 2025 LEVANT Foods Sp. z o.o.